Sebaceous Filament

Sebaceous Filament

Sebaceous Filament. Mengapa dan cara untuk menghilangkan nya.


Apakah sebaceous filament?

Anda pernah mengalami masalah bintik bintik putih kekuningan yang biasanya ditemui di bahagian hidung? Ianya dikenali sebagai sebaceous filament. Sebaceous filament adalah natural dan salah satu bahagian dikulit kita yang menyalurkan sebum ke permukaan kulit.  

Penghasilan sebum yang berlebihan akan menyebabkan sebaceous filament memenuhi ruang tersebut dan membuatkan ianya kelihatan dengan sangat jelas. 

Memicit sebaceous filament boleh mengakibatkan berlakunya inflamasi dan parut. Jadi anda harus mengelakkannya dengan sama sekali. 


Cara untuk mengurangkan sebaceous filament 


1. Double cleansing

Double cleansing merupakan kaedah mencuci muka sebanyak dua kali. Pertama menggunakan oil based cleanser dan dituruti dengan water based cleanser. Ini akan membantu mencuci dengan lebih mendalam segala kotoran dan minyak yang menyebabkan punca pori tersumbat, jerawat dan banyak lagi. 

Pencuci muka yang pertama haruslah oil based atau dikenali sebagai cleansing oil contoh nya purify cleansing oil

20201116_102947-01.jpeg 


Kemudian dituruti dengan pilihan water based pencuci muka  anda seperti coalberry cleanser yang mampu mencuci muka dengan bersih tanpa menegangkan kulit. Dipenuhi dengan 10 jenis berries, pencuci muka anti oxidant ini turut membantu untuk mencerahkan kulit.


size instagram13 (1).jpeg2. Menggunakan acid seperti BHA 

BHA atau beta hydroxy acid merupakan acid oil soluble yang bertindak bukan sahaja dipermukaan kulit, namun juga jauh ke dalam liang pori. Sekiranya anda seorang yang baru sahaja ingin menggunakan asid, kami mencadangkan untuk menggunakan yang berperatusan rendah atau yang boleh dibilas seperti pencuci muka. Daily deep cleanser  merupakan pencuci muka yang mengandungi AHA BHA 


zarzoubeutyhq_-36.jpg


3. Penggunaan clay mask

Clay mask merupakan mask yang diguna 2-3 kali seminggu selama 10-15 minit untuk mengurangkan sebum yang berlebihan. Selain itu, clay mask juga membantu untuk membersihkan liang pori. Kami mencadangkan untuk mencuba rose clay mask yang juga berfungsi untuk mencerahkan keseluruhan wajah.


photo_2021-04-14_13-18-06.jpgYour cart is currently empty.
Continue shopping